Wanderlodge Owners Group  
BuyByeBlueBird.com
Donate

Go Back   Wanderlodge Owners Group > Mechanic's Corner > M450 (Unique Issues)

M450 (Unique Issues) If you have a unique issue with your M450 model coach and it can't be answered in one of the other forums here, then this is where you can list it.....list your M450 Parts here too. NO DISCUSSION OF ANY OF THE M450 LAWSUITS ALLOWED HERE.

Site Search:
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 01-04-2016
bryanaltier's Avatar
bryanaltier bryanaltier is offline
Just the Driver
 
Join Date: Jan 2008
Location: Greenville
Posts: 561
Default No Start / Relays clicking

As a new owner of this 450 the first time this happened I though that it was something that I needed to learn.

The first time we went to Pine Mtn GA to see the Christmas lights at Calaway Gardens. got ready to leave and and noticed a very dim "ABS" light on the dash. When I turned the key the normal dash lights did not come on. The starter would not engage when turned to start, when left on ign the 2 relays behind the rear closet were clicking and all systems back there were flashing when the relays would make contact. With a meter found low voltage, around 7 volts coming on the the rear connections, same voltage to the front (under dash on passenger side).

Not knowing what do do I continued to try different things, no other lights on the dash and no power to the gauges. In checking things I turned on the headlights and hit the high beam switch, the blue hight beam light came one so I tried the key and all was back to normal. No issues.

This past week went to Myrtle Beach, and the way down there it rained on and off. Cruise control set. Several times when I would turn on the wipers it would knock the cruise control off. ??? Reset it and all was OK.

Ready to leave the beach yesterday and noticed the "ABS" light again. Same thing relays clicking in the rear no lights or gauges. This time I went right to the headlight switch and the high beam switch, after several clicks on each the blue high beam light came on and all was well again.

My thought is that there is a bad ground somewhere in this circuit, but where??? I have checked every ground I had found and all are tight and clean. Why would the headlight cause the power to drop off the entire dash?

Any thoughts from the 450 experts????
__________________

Bryan and Karen Altier
2006 M450 LXI. “Ruffin it EZ II”
2014 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
2015 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
Greenville, SC
Altierb@bellsouth.net
Reply With Quote
  #2  
Old 01-04-2016
bryanaltier's Avatar
bryanaltier bryanaltier is offline
Just the Driver
 
Join Date: Jan 2008
Location: Greenville
Posts: 561
Default

Update.
Came home this evening. Coach has been sitting plugged in with heat on for 24 hours. Noticed that the "ABS" light was not nas when the key is turned on the relays click. No headlights with switch. Noted that I can control the "ABS" light with the dimmer switch for the gauge lights from bright to almost off.

Tried to stat and only got the clicking notice and the hour meter and odometer would only come one. When the relay was in.

Got manual out and it does not give info as when the location of anything.

Seems That the dash is trying to find ground. Tried 4 way flashers and they would flash and appeared that power was getting to thedash enact time they flashed.

Need some expert help! Thanks
__________________

Bryan and Karen Altier
2006 M450 LXI. “Ruffin it EZ II”
2014 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
2015 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
Greenville, SC
Altierb@bellsouth.net
Reply With Quote
  #3  
Old 01-04-2016
sfedeli's Avatar
sfedeli sfedeli is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Hershey
Posts: 3,201
Default

So sorry to hear that YOU of all people are having electrical issues with a Wanderlodge!

Did you leave a window partially open?

(Couldn't resist the humor... I remember Mike Baustista's problems from MB a few years ago)

It sounds to me a like a low voltage issue with the engine battery bank. There could be a loose shunt connection or battery cable. Can you take your multi-meter back to the engine batteries and tell us the voltage across each of them?
__________________
Shane Fedeli
85PT40
Hershey, PA

"Savor the wine of youth, for it is a drink that can be consumed only once”
shanefedeli@gmail.com
717-645-4912
Reply With Quote
  #4  
Old 01-04-2016
bryanaltier's Avatar
bryanaltier bryanaltier is offline
Just the Driver
 
Join Date: Jan 2008
Location: Greenville
Posts: 561
Default

Checked batteries, good voltage. Seems that the issue is limited to the dash, leveling system and Headlights. Radio is good and numerous other systems working fine.

When the key is on the side marker light flash with the relay as it opens and closes.

Thanks Shane ....imagine that I am having electrical issues. Learning a new coach.
__________________

Bryan and Karen Altier
2006 M450 LXI. “Ruffin it EZ II”
2014 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
2015 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
Greenville, SC
Altierb@bellsouth.net
Reply With Quote
  #5  
Old 01-04-2016
isp2952's Avatar
isp2952 isp2952 is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: 1520 N. Binkley Rd., Larwill, IN 46764
Posts: 6,377
Default

Bryan, can you start it from the rear ignition?
__________________

Jim and Michele Walters
'93 WLWB
Bluebird of Happiness
F397772
2002 Silverado Diesel 2500 HD 4x4
2003 Harley Ultra Classic
260-224-1278
Larwill, IN
Reply With Quote
  #6  
Old 01-04-2016
Mallie Lennon's Avatar
Mallie Lennon Mallie Lennon is offline
1995 WB 42’ Series 60
 
Join Date: Jan 2011
Location: Eufaula
Posts: 4,945
Default

Brian, can you use a volt meter to tell where low voltage starts and ends?
__________________
Mallie & Karen Lennon
Eufaula, Oklahoma
95 42' Wanderlodge
Please use e mail instead of Private Message
Mallie@EuLake.com
Reply With Quote
  #7  
Old 01-05-2016
Dieselbird01's Avatar
Dieselbird01 Dieselbird01 is offline
John Wyatt – Administrator/Moderator
 
Join Date: Feb 2008
Location: Titusville
Posts: 3,912
Default

Hi Brian,

Did you try connecting the house and chassis batteries together via the "Battery Connect" Rocker switch on the dash to see if it has any effect on the problem?
__________________
John Wyatt
Titusville, Florida
1991 40' WLWB-WTB
Body Number F095567
My Location: http://www.bbirdmaps.com/user1.cfm?user=4

1991 40' WB ...From 2008 - Present
1984 ½ PT-36 .From 2000 - 2008
1973 FC-31 .....From 1991 - 2001
Reply With Quote
  #8  
Old 01-05-2016
giderich's Avatar
giderich giderich is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Rolla
Posts: 3,119
Default

Brian, you may have a look at the connections on the back side of the ignition switch. You may find a loose push-on connection or a loose crimp.

Sorry to hear you are having trouble...pro'lly something simple.
__________________
Dick & Patsy Gideon
1999 43 LXI Single Slide Body # F124510
2005 JEEP Liberty Limited CRD (diesel Toad)
SOLD 89 FC in 2012; SOLD 88 WB in 2016
Rolla, MO 65401
Reply With Quote
  #9  
Old 01-05-2016
bryanaltier's Avatar
bryanaltier bryanaltier is offline
Just the Driver
 
Join Date: Jan 2008
Location: Greenville
Posts: 561
Default No Start

Will not start from the rear switch.

When I hit the aux battery switch nothing changes.

Normal:
Turn key to on, all lights on the dash come on, gauges come on. Turn key and engine starts.

Here is what I have:
Key in off position:
"ABS" light on in the dash.
"fault" indicator light on the leveling system
I can change the brightness of the ABS light the the gauge dimmer switch.
No headlights.
Normal power to things like the musical horn, radio

Key in the on position:
relays on back wall behind bedroom closet clicking.
As they click on the odometer and hour meter flash on
a couple of the lights on the dash also flash, one being the blue high beam light if I click them on (this is only for the time the relay clicks)
if I turn the headlight switch on the side marker lights flash with the relays

Key in start position:
same as above but when the relays click the starter with engage.

I have been trying to digest the wiring diagrams however they don't really tell you where anything is located.

I have opened the rear compartment and it appears that the 12 V relays are clicking. I can just them and get the engine started but still do not have any power to the dash or to the transmission control. (I have a video on my phone of this)

I mentioned that the first time I located low voltage coming to these relays as well as the 12V terminal under the dash passenger side. This was all with the switch off which I may be wrong, led me to believer that power was feeding back through a system and the actual power to the dash was not coming in. That time I turned on the headlights and bright lights and the dash lit up as it should and all was sell as if this heavy draw caused a relay to close ????

I tried that the second time, Sunday morning at the beach, and again started up and came home. Parked, hooked to 50 amp and turned heat on. Did nothing in the coach and came back out to notice the ABS light on again. This time the headlights are not working and have no effect on the issue.

Thanks for all your ideas, this thing has more relays and computers than the space shuttle and I feel sure that this is just something that has lost ground or power.

Sure miss being able to call Bennie or Alan at the factory to get answers.
__________________

Bryan and Karen Altier
2006 M450 LXI. “Ruffin it EZ II”
2014 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
2015 Jeep Wrangler Rubicon Hard Rock
Greenville, SC
Altierb@bellsouth.net
Reply With Quote
  #10  
Old 01-05-2016
lcondosta lcondosta is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2008
Location: Holden Beach
Posts: 274
Default

Brian. Did you check the oil at the Beach. Try bypassing the mercury switch on the engine hatch. Remember that mikes bus would not start with the hatch up. The switch could be bad . Just a thought. Lee
__________________
Lee Condosta
Holden Beach, NC
2001 Navigator / Sold 85 PT 40
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clicking relay matthewmccaskey Vehicle Issues 5 04-22-2016 07:45 AM
what is the clicking sound? teamf4 Electrical 19 11-29-2014 08:54 PM
Clicking Relay in the Dash theronflatlee Electrical 4 06-19-2014 05:52 AM
Clicking Starter Solenoid Randy Burrow Electrical 4 07-17-2013 01:52 PM
Generator - clicking sound j14860 Generators 1 05-03-2011 11:05 PM

Web Search:

All times are GMT -4. The time now is 09:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.