Wanderlodge Owners Group  
BuyByeBlueBird.com
Donate

Go Back   Wanderlodge Owners Group > Mechanic's Corner > SP (Single Axle Pusher Unique Issues)

SP (Single Axle Pusher Unique Issues) If you have a unique issue with your SP model coach and it can't be answered in one of the other forums here, then this is where you can list it....List your SP parts here too.

Site Search:
Reply
 
Thread Tools
  #11  
Old 01-06-2020
JoeWilliamson JoeWilliamson is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Rancho Cucamonga
Posts: 24
Default

I'm still working on my Primus system. Do any of the SP veterans know where the snap disks are located? Especially for the fan under the couch? I have a 1991 SP36.
Thanks,
Joe
__________________
Joe Williamson
Rancho Cucamonga, CA
1991 SP36 since 2019
Reply With Quote
  #12  
Old 01-06-2020
Randy Dupree's Avatar
Randy Dupree Randy Dupree is offline
Forum owner
 
Join Date: Dec 2007
Location: Port St Joe,Fl
Posts: 36,576
Default

Joe,the fan is on the convertor,and the snap disc will be on the hose going to the convector.
It will be close by,all you can do is open the cabinet where the fan is and do a search.
even if the snap disc is still zip tied to the hose,the hose may be dirty and that dirt may be insulating the disc.
i take the disc off,clean the hose and disc and use new zip ties to attach it back.
__________________
DO NOT SEND PM
email me at randy@randydupree.com only.

Randy Dupree
2000 LXI 43
Bainbridge,Ga.
Port St Joe Fl.
www.buybyebluebird.com

randy@randydupree.com
Reply With Quote
  #13  
Old 01-06-2020
Alever Alever is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Wapakoneta
Posts: 119
Default

I found while working on mine that there was only power to the fan controller when the Primus controller was switched calling for heat. As soon as the thermostat on the Primus would stop calling for heat and the green light would turn off, the fans would stop. Turn the thermostat up till green light turned back on the fans would start right back up.
Just a surprise I found in mine about the fans.
Oh the lines were up to temperature at the time. It takes a long time for the fans to come on when the bus is cold. I thought the snap discs were bad due to the length of time it took for fans to come on.
__________________
Allen and Sara Eversman
Wapakoneta, Ohio
93 WLWB
Had 81 FC35
937-407-0079

Last edited by Alever; 01-06-2020 at 10:45 PM. Reason: Added more.
Reply With Quote
  #14  
Old 01-07-2020
JoeWilliamson JoeWilliamson is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Rancho Cucamonga
Posts: 24
Default

Is this the snap disc, in the photo? If so, then I'll take it off, clean, and re-install. I'm skeptical though because it looks fairly clean and a solid connection. Is it possible for the snap disc to go bad? A friend put power to the fan adjusting knob, and got the fan to run. And we changed a bad fuse.

I found another one for the fan under the kitchen. Both are not working at present. This will be a very easy fix if the snap disc connection is the problem. Boy do I hope that is the source of the problem.

Many thinks to Steve and others for your help.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	snap disc.jpg
Views:	49
Size:	67.3 KB
ID:	65767  
__________________
Joe Williamson
Rancho Cucamonga, CA
1991 SP36 since 2019
Reply With Quote
  #15  
Old 01-07-2020
Randy Dupree's Avatar
Randy Dupree Randy Dupree is offline
Forum owner
 
Join Date: Dec 2007
Location: Port St Joe,Fl
Posts: 36,576
Default

Thats the disc,jump the wires to see if the fan runs,you have to have heat from some source to check the disc itself.
__________________
DO NOT SEND PM
email me at randy@randydupree.com only.

Randy Dupree
2000 LXI 43
Bainbridge,Ga.
Port St Joe Fl.
www.buybyebluebird.com

randy@randydupree.com
Reply With Quote
  #16  
Old 01-08-2020
JoeWilliamson JoeWilliamson is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Rancho Cucamonga
Posts: 24
Default

I jumped the wires on the scan disc under the couch, but it did not turn the fan on. Nor did a hot pipe with a newly cleaned and installed disc. I jumped the wires on the fan adjustment knob, and it did turn the fan on. The wires from the fan adjustment knob are different colors than those from the scan disc. Where do the wires from the scan disc go? I think the source of my problem might be with a fuse, broken wire, or other problem upstream from the scan disc.
__________________
Joe Williamson
Rancho Cucamonga, CA
1991 SP36 since 2019
Reply With Quote
  #17  
Old 01-08-2020
Randy Dupree's Avatar
Randy Dupree Randy Dupree is offline
Forum owner
 
Join Date: Dec 2007
Location: Port St Joe,Fl
Posts: 36,576
Default

Quote:
Originally Posted by JoeWilliamson View Post
I jumped the wires on the scan disc under the couch, but it did not turn the fan on. Nor did a hot pipe with a newly cleaned and installed disc. I jumped the wires on the fan adjustment knob, and it did turn the fan on. The wires from the fan adjustment knob are different colors than those from the scan disc. Where do the wires from the scan disc go? I think the source of my problem might be with a fuse, broken wire, or other problem upstream from the scan disc.
You jumped the wires on the adjustment knob and the fan runs?
That makes me think the adjustment knob is bad.
__________________
DO NOT SEND PM
email me at randy@randydupree.com only.

Randy Dupree
2000 LXI 43
Bainbridge,Ga.
Port St Joe Fl.
www.buybyebluebird.com

randy@randydupree.com
Reply With Quote
  #18  
Old 01-08-2020
bwinter1946's Avatar
bwinter1946 bwinter1946 is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2009
Location: Madera
Posts: 4,103
Default

Quote:
Originally Posted by Randy Dupree View Post
You jumped the wires on the adjustment knob and the fan runs?
That makes me think the adjustment knob is bad.
Agreed. It shows the switch has power.
__________________
Brad Winter
Madera, California
1997, 37' BMC
1999, Jeep Cherokee, Toad
1970, VW Baja Bug, Alternate Toad
Reply With Quote
  #19  
Old 01-08-2020
JoeWilliamson JoeWilliamson is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Rancho Cucamonga
Posts: 24
Default

I'll try a new adjustment knob- see if that fixes the problem.
__________________
Joe Williamson
Rancho Cucamonga, CA
1991 SP36 since 2019
Reply With Quote
  #20  
Old 01-08-2020
Randy Dupree's Avatar
Randy Dupree Randy Dupree is offline
Forum owner
 
Join Date: Dec 2007
Location: Port St Joe,Fl
Posts: 36,576
Default

Quote:
Originally Posted by JoeWilliamson View Post
I'll try a new adjustment knob- see if that fixes the problem.
take one that works out of the coach and use it for a test.
__________________
DO NOT SEND PM
email me at randy@randydupree.com only.

Randy Dupree
2000 LXI 43
Bainbridge,Ga.
Port St Joe Fl.
www.buybyebluebird.com

randy@randydupree.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
primus heating system aclark HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 66 02-04-2019 10:01 AM
Heating System Question greaabb How to use the Forum Features 7 12-09-2018 06:31 PM
Primus heating Rick HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 28 11-07-2011 11:51 AM
Hot Water Only Heating With Primus jimbonich HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 6 08-18-2010 07:52 AM
primus heating al perna New Members 5 10-24-2009 08:52 PM

Web Search:

All times are GMT -4. The time now is 01:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.