Wanderlodge Owners Group  
BuyByeBlueBird.com
Donate

Go Back   Wanderlodge Owners Group > Mechanic's Corner > Most Frequently Asked Questions About Operating Systems

Most Frequently Asked Questions About Operating Systems Here you will find some of the most frequently asked questions about the operating systems on a 'Bird. If you have one that you think should be added place it in here.

Site Search:
Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-29-2019
Mick Morgan Mick Morgan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Colchester
Posts: 36
Default Chassis heat won't return

Hi from Uk
It's cold here now, just taken rv for yearly service and test, I had cold feet for the 3 hour drive, last driven with the chassis heat on cool position, now won't return to heat, all 3 fans working as they should but clearly the hot water is not reaching the heater matrix, hydronic heating working on primus fine, so I'm assuming it's a problem at the font of the coach, the temp adjustment slide control feels like it's doing something as there's a slight click half way along, I would like warm feet on the way back home, so any help greatly appreciated
Kindest regards
Mick
1994wb40
__________________
Mick Morgan
Colchester Essex UK
WB40 1994
Reply With Quote
  #2  
Old 10-29-2019
chiplamb's Avatar
chiplamb chiplamb is online now
Senior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Augusta
Posts: 1,281
Default

Is your Summer/Winter switch in the Winter position? May just be that simple. That or turn your Aux Pump on if it has a separate switch.
Cheers
__________________
Chip Lamb
Augusta, Georgia
E-MAIL OR CALL - NO PM
chip@collectorsco.com / 804-357-4926
2004 M380 99k/22xx hours
Former: 90 SP36, 92 WB40, 85 FC35SB & others
Reply With Quote
  #3  
Old 10-29-2019
atckip's Avatar
atckip atckip is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2010
Location: Brooks
Posts: 2,907
Default

Check that the cut off valves haven't been closed in the engine compartment also
__________________
Kip Henry
95 WB42 S-60
88 WB40 2010/14
Brooks, GA
Kip Cindy & Cody
678-523-7920
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2019
isp2952's Avatar
isp2952 isp2952 is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2008
Location: 1520 N. Binkley Rd., Larwill, IN 46764
Posts: 6,383
Default

Quote:
Originally Posted by Mick Morgan View Post
Hi from Uk
It's cold here now, just taken rv for yearly service and test, I had cold feet for the 3 hour drive, last driven with the chassis heat on cool position, now won't return to heat, all 3 fans working as they should but clearly the hot water is not reaching the heater matrix, hydronic heating working on primus fine, so I'm assuming it's a problem at the font of the coach, the temp adjustment slide control feels like it's doing something as there's a slight click half way along, I would like warm feet on the way back home, so any help greatly appreciated
Kindest regards
Mick
1994wb40


Could be a couple of things on the chassis heat. Go back to the engine bay and find a couple of gates valves. They should be located between the black hydraulic cylinder and the engine. One is very obvious the other is kind of hidden and you will have to look for it. Open them up to allow heated coolant to the front heat. Another thing if that doesn't work, open the breast plate on the front of the bus. On the passenger side, you will see the heater core with a line to it. There should be a petcock located in there somewhere. Start the bus up and turn on the chassis heat. Then open that petcock to expel any possible air lock that may have occurred.
__________________

Jim and Michele Walters
'93 WLWB
Bluebird of Happiness
F397772
2002 Silverado Diesel 2500 HD 4x4
2003 Harley Ultra Classic
260-224-1278
Larwill, IN
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2019
Mick Morgan Mick Morgan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Colchester
Posts: 36
Default

Thanks all, it seems it's the issue is the valve at the front not letting hot water in
__________________
Mick Morgan
Colchester Essex UK
WB40 1994
Reply With Quote
  #6  
Old 11-04-2019
Spowell75 Spowell75 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: Poulsbo
Posts: 7
Default

I am working on a 86pt40 and cant find the petcock on that heater core. where else might it might bee?
thanks Dave
__________________
Dave Powell
Poulsbo, Washington
1986 wanderlodge Pt40
Reply With Quote
  #7  
Old 11-04-2019
Mick Morgan Mick Morgan is offline
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Colchester
Posts: 36
Default

Problem found, in front of passenger side front wheel is an electronically operated valve to regulate water flow to heater matrix, it's a BMW E24 part, an absolute nightmare to change, easy to get here in uk, about 1 tenth of the price in the states
__________________
Mick Morgan
Colchester Essex UK
WB40 1994
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Chassis Heat (how to fix it?) JustLoafin SP (Single Axle Pusher Unique Issues) 20 12-08-2017 02:09 PM
No chassis heat or ac Kevin Brown HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 17 02-02-2017 10:48 AM
Chassis Heat Michael HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 12 02-25-2015 08:35 AM
Chassis Heat JamesR PT & WB (Twin Axle Pusher Unique Issues) 6 03-09-2014 03:18 PM
FC RB Chassis Heat Hoagie HVAC, Air Conditioners, Aqua Hot, Primus, Webasto, Chassis Heaters, Furnaces and Water Heaters 11 04-17-2013 09:00 AM

Web Search:

All times are GMT -4. The time now is 02:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.